Odred izviđača Odred izviđača "22. April" Banja Luka

FAQ - Èesto Postavljana PitanjaFAQ - Èesto Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista èlanovaLista èlanova   Korisnièke grupeKorisnièke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

NOVO ILI STARO ?

Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Odred izviđača "22. April" Banja Luka forum -> Kakav program želimo?
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeæu temu  
Autor Poruka
Ilijevski

Pridružio: 20 Mar 2006

PorukaPoslao: Pet Nov 03, 2006 3:00:51    Naslov: NOVO ILI STARO ? Odgovoriti sa citatom

Млади људи у временима каква су данашња обично захтевају неке промене... и врло често мењају и оно што не би требало или нема потребе да се мења (пресипају из шупљег у празно), а све то се врло често, због незнања или недовољно искуства, претвори у нешто безвезе...

Програм Савеза извиђача Србије је један сасвим нормалан програм и уопште не видим ништа лоше. Претпостављам да је и програм Савеза извиђача Републике Српске исти ... Very Happy

Дакле, мислим да имамо право да програм евентуално унапредимо додавањем неке области, али имамо и ОБАВЕЗУ да садашњи програм примењујемо употпуности !

Највећи проблем у слабом раду наших савеза је тај што по програму ради јако мали број људи ! Он постоји, али нема ко да га спроведе....
Многи га чак никада нису ни прочитали. Мислим да би сви имали МНОГО ВИШЕ УСПЕХА само када би радили по реду како је то написано у програму !
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
crvenkapa

Pridružio: 09 Mar 2006

PorukaPoslao: Pet Jan 12, 2007 11:01:18    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ne znam da li si imao priliku da prelistas/procitas tekst prijedloga novog Programa SIS, u cijem stvaranju je ucestvovalo jako mnogo vodja svih uzrasta, a iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije BiH i Makedonije, i to prilikom jako mnogo programskih sastanaka koji su se odigrali tokom posljednjih nekoliko godina. Ovoj verziji uslijedilo je savjetovanje sa jednako mnogo ljudi van izvidjacke organizacije - prosvjetnim radnicima, pedagozima, psiholozima, roditeljima, defektolozima...

Radi se o tome da nasi odredi rade po inerciji i cesto ne po Programu SIS/SIRSa koji trenutno i vaze. Uzmi, poredjenja radi, stari Program SIJ (posljednji vazeci kod vas, cini mi se) i prijedlog novog Programa SIS. Fino iscitaj oba teksta. Mozda zato sto sam i ja ucestvovala u kreiranju ovog "novog" Programa, mozda zato sto sam strasno razocarana sto nase rukovodstvo ne uzima rad na programu kao prioritet, a trebalo bi, mozda zato sto sam vodja koji je proveo godine radeci sa jatom, vodom, cetom i odredom, ali rad na ovom novom Programu SISa mislim da je nesto najbolje sto se u oblasti programa moglo desiti (pored negdje te negdje njegove primjene u jedinicama, tj.). Jako puno upletenih istrazivanja o potrebama djece i mladih, jako mnogo zivih iskustava raznih vodja i ideja upleteno je u ovaj "novi" Program.

Tesko mi je da povjerujem da neko ko je procitao i "stari" i "novi" Program - moze da kaze da je bolji "stari" ili cak da je “bolji” ovaj “novi”. Ja kao vodja koji se godinama trudio da radi po tom "starom" Programu sa svojim clanovima - mogu mirne duse da kazem da je ovaj "novi" Program potpuniji, daje vise informacija o osobinama djece i mladih sa kojima radimo, o mogucim metodologijama rada sa djecom i mladima, oslanja se na potrebe mladih u trenutku izrade Programa, obuhvata sve teme i problematiku djece i mladih u drustvu i vremenu koji su mnogo drugaciji od onog kada je prethodni Program pisan. A u isto vrijeme NE ISKLJUCUJE programske oblasti starog programa!

Ne mislim da se u diskusijama oko Programa teza treba postavljati u kontekst "Staro ili Novo". Posljednji prijedlog Programa SIS jeste unaprijedjeni izvidjacki program i tako ga treba i gledati. I sasvim je normalno i logicno da se on sa vremenom mijenja. Zapitaj se i sam cega nam se sve "stari" program uopste ne dotice, a u pitanju je nasa stvarnost vec najmanje 10 godina. Vrijeme se mijenja, kao i stvarnost u kojoj zivimo i radimo. A najprirodnija stvar je da stalno preispitujemo kvalitet svog rada i postavljamo nove izazove u izvidjastvu generalno.

Najzad, "novi" Program nam ne treba ukoliko cemo se prema njemu odnositi kao i prema trenutno vazecem. Da se ispravim, meni - kao vodji i nekome ko radi sa vodjama - TREBA "novi" Program. Ne moram sa sobom da vucem gomile razne izvidjacke i neizvidjacke literature koju nemam. A imam u jednom i Program i uputstvo za koristenje Programa, sto nije bio slucaj ranije.

Naravno, ukoliko razmisljas drugacije to je tvoje pravo i pretpostavicu da za to imas argumente. Nemoj samo da dizes gard pred "novim" samo zato sto mislis da je pokvario ono "staro". Non-stop govorimo da izvidjastvo nije hobi, vec nacin zivota. Bar za mene jeste. Zasto onda bjezimo pred Programom koji se zaista bavi sveobuhvatnim razvojem djece i mladih u jednom trenutku koji je mnogo drugaciji od trenutaka kada je radjeno na Programu nekad? Tradicionalne izvidjacke oblasti i discipline nisu zbrisane u "novom" Programu, vec su ili posebna oblast, ili se prozimaju sa ostale 3 oblasti, te ukoliko samo procitas oba dokumenta, vidjeces da se jedan drugom uopste ne suprotstavljaju, kako to cesto kazu oni koji uvijek imaju nesto protiv "novog" i "promjena", a nisu ustvari niti procitali to "novo", a bojim se ni ono "staro"..

Ali to je samo misljenje mene, jednog bivseg i sadasnjeg vodje, koji nalazi da je "novi" Program meni u mom radu i vodjama koje sam ja uspjela da izvedem - neophodan.. =o)
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
BugA

Pridružio: 10 Okt 2007

PorukaPoslao: Sre Okt 10, 2007 17:14:12    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Pozdrav, crvenkapa Smile

Hteo bih da te pozovem na diskusiju o Programu SIS-e, na forumu odreda "Radomir Jovanovic - Coce" iz Bora (Srbija), na ovoj adresi. Vidim da si upucena u novi predlog Programa, i mislim da bi mogla pomoci diskutantima, a ne bi bilo lose ako bi postavila predlog novog Programa on-line, da ga mozemo procitati.

Veliki pozdrav iz Bora! Very Happy

p.s. Ilijevski je vec i na tom forumu, tako da se i diskusija sa njim moze nastaviti.
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Odred izviđača "22. April" Banja Luka forum -> Kakav program želimo? Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoèi na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu